0
0
0
s2sdefault

Q1. Which of the following is called GDP Deflator?

निम्नलिखित में से कौन जी.डी.पी.अपस्फीतिकारक कहलाता है?

(a) Ratio of nominal to real GDP/ अवास्तविक से वास्तविक जी.डी.पी.का अनुपात

(b) Ratio of nominal to real GNP/ अवास्तविक से वास्तविक जी.एन.पी.का अनुपात

(c) Ratio of nominal to real CPI/ अवास्तविक से वास्तविक सी.पी.आई.का अनुपात

(d) Ratio of real to nominal GNP/ वास्तविक से अवास्तविक जी.एन.पी.का अनुपात

 

Ans. (a) Ratio of nominal to real GDP

The GDP price deflator is an economic measure of inflation and is derived by dividing nominal GDP by real GDP, and then multiplying by 100.

 

Q2. Which organisation monitors the banks in actually maintaining cash balance?

कौन सी संस्था नज़र रखती है कि बैंक वास्तव में नकद शेष बनाए हुए है?

(a) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक

(b) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक

(c) Grameen Bank of India/ भारतीय ग्रामीण बैंक

(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

 

Ans. (b) Reserve Bank of India

The Reserve Bank of India (RBI) is India’s central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It  is an independent apex monetary authority which regulates banks and provides important financial services like storing of foreign exchange reserves, control of inflation, monetary policy report.

 

Q3. Which of the following Country doesn’t have a written Constitution?

निम्नलिखित में से किस देश के पास लिखित संविधान नहीं है?

(a) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम

(b) Australia/ ऑस्ट्रेलिया

(c) United States of America/ संयुक्त राज्य अमेरिका

(d) Bangladesh/ बांग्लादेश

 

Ans. (a) United Kingdom

 

Q4. In the Indian Parliamentary System, ‘Vote on Account’ is valid for how many months (except the year of elections)?

भारतीय संसदीय प्रणाली में,’खाते पर वोट’ कि वैधता कितने महीनों तक के लिए होती है (चुनाव के वर्ष को छोड़ कर)?

(a) 2 months/ 2 महीने

(b) 3 months/ 3 महीने

(c) 6 months/ 6 महीने

(d) 9 months/ 9 महीने

 

Ans. (a) 2 months

The Vote on Account is the special provision given to the government to obtain the vote of Parliament to withdraw money when the budget for the new financial year is not released or the elections are underway, and the caretaker government is in place.

A vote on account stays valid for two months but however, it can be extended if the year is an election year and it is anticipated that the main demand and the appropriation bill will take longer to be passed by the house.

 

Q5. Takshashila University was located between which two rivers?

तक्षशिला विश्वविद्यालय किन दो नदियों के बीच स्थित थी?

(a) Indus and Jhelum/ सिंधु तथा झेलम

(b) Jhelum and Ravi/ झेलम तथा रावी

(c) Beas and Indus/ व्यास तथा सिंधु

(d) Satluj and Indus/ सतलुज तथा सिंधु

 

Ans. (a) Indus and Jhelum

Taxila or Takshashila was an ancient city in what is now northwestern Pakistan. … Its ruins lie near modern Taxila, in Punjab, Pakistan, about 35 km (22 mi) northwest of Rawalpindi. Taxila was situated at the pivotal junction of South Asia and Central Asia.

It was located between Indus and Jhelum.

 

Q6. Who is the most prominent god of ‘Rig Veda’?

‘ऋग्वेद’ में सबसे प्रमुख देवता कौन है?

(a) Indra/ इंद्र

(b) Agni/ अग्नि

(c) Pashupati/ पशुपति

(d) Vishnu/ विष्णु

 

Ans. (a) Indra

There are 1000 hymns in the Rigveda, most of them dedicated to specific deities. Indra, a heroic god, slayer of Vritra and destroyer of the Vala, liberator of the cows and the rivers.

 

Q7. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

भारत में बंजर भूमि का सबसे बड़ा हिस्सा किस राज्य का है?

(a) Gujarat/ गुजरात

(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

(d) Rajasthan/ राजस्थान

 

Ans. (d) Rajasthan

Wasteland may refer to Desert or barren area. Rajasthan has the largest share of the Wastelands in India.

 

Q8. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

अंडमान तथा निकोबार द्वीप समूह में सबसे ऊँची छोटी कौन सी है?

(a) Mount Koya/ माउंट कोया

(b) Mount Diavolo/ माउंट दिअवलो

(c) Saddle Peak/ सैडल चोटी

(d) Mount Thuiller/ माउंट थुइलर

 

Ans. (c) Saddle Peak

Saddle Peak is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands. At 732 m, it is the highest point of the archipelago in the Bay of Bengal. It is surrounded by Saddle Peak National Park. It is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands.

 

Q9. How does a Unicellular Organism reproduce?

एककोशिकीय जीव कैसे प्रजनन करता है?

(a) Cell division/ कोशिका विभाजन

(b) Cell reproduction/ कोशिका प्रजनन

(c) Cell synthesis/ कोशिका संश्लेषण

(d) Fragmentation/ विखंडन

 

Ans. (a) Cell division

Single-celled organisms which use asexualreproduction can do so very rapidly simply by dividing into two equal halves. This is called binary fission. In yeasts the cell does not divide equally in two halves; instead, there is a large mother cell and a smaller daughter cell. This is called budding.

 

Q10. What is the full form of DNA?

डी.एन.ए.का असंक्षिप्त रूप क्या है?

(a) Diribo nucleic acid / डीराइबोन्यूक्लिक अम्ल

(b) Di nucleic acid/ डी न्यूक्लिक अम्ल

(c) Dual nitrogen acid/ डुअल नाइट्रोजन अम्ल

(d) Deoxyribonucleic acid / डी ऑक्सीरिबोन्यूक्लिक अम्ल

 

Ans. (d) Deoxyribonucleic acid

Deoxyribonucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

 

Q11. Which among the following is/are female hormones?

(i) Estrogen

(ii) Progesterone

(iii) Testosterone

निम्नलिखित में से कौन सा/कौन से हार्मोन स्त्रियों में पाया/पाये जाता/जाते है/हैं ?

(i) एस्ट्रोजन

(ii) प्रोजेस्टेरोन

(iii) टेस्टोस्टेरोन

(a) (i) and (iii)/ (i) तथा (iii)

(b) (i) and (ii)/ (i) तथा (ii)

(c) (ii) and (iii)/ (ii) तथा (iii)

(d) Only (iii)/ केवल (iii)

 

Ans. (b) (i) and (ii)

Estrogen and Progesterone – Estrogen is the primary female sex hormone as well as a medication. It is responsible for the development and regulation of the female reproductive system and secondary sex characteristics.Progesterone is one of the hormones in our bodies that stimulates and regulates various functions.Progesterone plays a role in maintaining pregnancy.

Testosterone – Testosterone is the primary male sex hormone and an anabolic steroid. In male humans, testosterone plays a key role in the development of male reproductive tissues such as the testis and prostate, as well as promoting secondary sexual characteristics such as increased muscle and bone mass, and the growth of body hair.

 

Q12. For which of the following game, players must have the knowledge of Pascal’s law?

निम्नलिखित में से किस खेल में खिलाड़ियों के पास पास्कल के नियम का ज्ञान होना आवश्यक है?

(a) Climbing/ चढ़ाई

(b) Paragliding/ पैराग्लाइडिंग

(c) Rafting/ राफ्टिंग

(d) Scuba diving/ स्कूबा डाइविंग

 

Ans. (d) Scuba diving

Pascal’s rule is used to design water towers, but scuba divers must also understand this principle. At a depth of 10 meters under water, pressure is twice the atmospheric pressure at sea surface, and increases by about 100 kPa (about 1 atm) for each increase of 10 m depth

 

Q13. What is the value of the Least Distance of Distinct vision (in cm) for a normal human being?

एक सामान्य मनुष्य के लिए सुस्पष्ट दृष्टि की न्यूनतम दूरी (से.मी.में) कितनी होती है?

(a) 2.5

(b) 25

(c) 58

(d) 60

 

Ans. (b) 25

In optometry, the least distance of distinct vision (LDDV) or the reference seeing distance (RSD) is the closest someone with “normal” vision (20/20 vision) can comfortably look at something. In other words, LDDV is the minimum comfortable distance between the naked human eye and a visible object. The Least Distance of Distinct vision (in cm) for a normal human being is 25 cm.

 

Q14. All India Trinamool Congress was founded in the year ______.

अखिल भारतीय तृणमूल कांग्रेस को वर्ष_____में स्थापित किया गया था|

(a) 1925

(b) 1955

(c) 1984

(d) 1998

Ans. (d) 1998

The All India Trinamool Congress is an Indian political party based in West Bengal founded in 1998.

 

Q15. Indian National Congress is a part of which political group?

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस किस राजनितिक समूह का एक हिस्सा है?

(a) United Progressive Alliance/ संयुक्त प्रगतशील गठबंधन

(b) National Democratic Alliance/ राष्ट्रीय जनतांत्रिक गठबंधन

(c) Janata Parivar/ जनता परिवार

(d) Rashtra Parivar/ राष्ट्र परिवार

Ans. (a) United Progressive Alliance

Indian National Congress is a part of ‘The United Progressive Alliance’ with the coalition of centre-left political parties in India formed after the 2004 general election.

 

Q16. Which among the following countries won the Sultan Azlan Shah cup in 2016?

निम्नलिखित में से किस देश ने वर्ष 2016  का सुल्तान अज़लान शाह कप जीता?

(a) Netherlands/ नीदरलैंड

(b) Germany/ जर्मनी

(c) England/ इंग्लैंड

(d) Australia/ ऑस्ट्रेलिया

Ans. (d) Australia

 

Q17. Article 356 of the Indian Constitution is about

भारतीय संविधान का अनुच्छेद 356  किसके बारे में है?

(a) Directive Principles of state poilcy/ राज्य के निति निर्देशक सिद्धांत

(b) Imposition of President’s rule in states/ राज्य में राष्ट्रपति  शासन लागू करना

(c) Hindi as official language/ शासकीय भाषा के रूप में हिंदी

(d) Special status to Kashmir/ कश्मीर को विशेष दर्जा

Ans. (b) Imposition of President’s rule in states

The state’s governor issues the proclamation, after obtaining the consent of the President of India. If it is not possible to revoke Governor’s rule within six months of imposition, the President’s Rule under Article 356 of the Indian Constitution is imposed.

 

Q18. The number of parliamentary seats (Lok sabha) of Maharashtra is

महाराष्ट्र की संसदीय सीटों की संख्या कितनी है?

(a) 10

(b) 26

(c) 28

(d) 48

Ans. (d) 48

 

Q19. Which cricketer scored 400, runs an innings in Test Cricket?

किस क्रिकेट खिलाड़ी ने टेस्ट मैच की एक पारी में 400 रनों का स्कोर बनाया था?

(a) Sachin Tendulkar/ सचिन तेंदुलकर

(b) Don Bradman/ डॉन ब्रेडमैन

(c) Brian Lara/ ब्रायन लारा

(d) Vivian Richards/ विवियन रिचर्ड्स

Ans. (c) Brian Lara

West Indies batsman Brian Lara is the holder of the highest individual score in Test cricket, he scored 400 not out against England in 2004.

 

Q20. First Leader of opposition in Lok Sabha was _____.

लोकसभा में विपक्ष के प्रथम नेता____थे|

(a) B. R. Ambedkar/ बी.आर. अम्बेडकर

(b) A. K. Gopalan/ ए.के. गोपालन

(c) S Radhakrishnan/ एस. राधाकृष्णन

(d) Vallabhbhai Patel/ वल्ल्भ भाई पटेल

Ans. (b) A. K. Gopalan

Ayillyath Kuttiari Gopalan (A. K. Gopalan) was one of the prominent communist leaders from Kerala. He was the first leader of opposition in India.

 

Q21. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of West Bengal is

पश्चिम बंगाल की संसदीय सीटों (राज्य सभा ) की संख्या हैं

(a) 12

(b) 16

(c) 18

(d) 31

Ans. (b) 16

 

Q22.  ________ recommended change in the structure and working of BCCI.

BCCI  की संरचना ओर कार्यप्रणाली में______ने परिवर्तन करने की सिफारिश की थी|

(a) Lodha committee/ लोढ़ा समिति

(b) Parekh committee/ पारेख समिति

(c) Sena committee/ सेना समिति

(d) Akhil committee/ अखिल समिति

Ans. (a) Lodha committee

The Lodha committee was primarily assigned with the task of determining the quantum of punishment for players and others involved in spot fixing in IPL, also gave recommendation on change in the structure and ecosystem in the Indian cricket board saying no to politicians’ involvement in BCCI.

 

Q23. Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?

कौन वर्ष 1925  में भारतीय राष्ट्रिय कांग्रेस की दूसरी महिला अध्यक्ष बनी, और जो इस अध्यक्षपद पर आने वाली प्रथम भारतीय महिला कौन थी?

(a) Vijaylakshmi Pandit/ विजयलक्ष्मी पंडित

(b) Sarojini Naidu/ पद्मजा नायडू

(c) Padmaja Naidu/ सरोजिनी नायडू

(d) Fathima Bibi/ फातिमा बीबी

Ans. (b) Sarojini Naidu

Sarojini Naidu, popularly known as ‘Nightingale of India‘ was the second woman(After Annie Besant) and first Indian woman to become congress president. She presided the Kanpur session in 1925.

 

Q24. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Gujarat

गुजरात की संसदीय सीटों(लोक सभा ) की संख्या कितनी हैं?

(a) 10

(b) 26

(c) 28

(d) 48

Ans. (b) 26

 

Q25. Geet Sethi is associated with which game?

गीत सेठी किस खेल के साथ जुड़े  हुए  हैं?

(a) Billiards/ बिलियर्ड्स

(b) Cricket/ क्रिकेट

(c) Hockey/ हॉकी

(d) Chess/ शतरंज

Ans. (a) Billiards

Geet Siriram Sethi of India is a professional player of English billiards who dominated the sport throughout much of the 1990s.

 

0
0
0
s2sdefault